Maslow
Door: Dewi
Blijf op de hoogte en volg Dewi
13 Mei 2007 | Mozambique, Maputo
Negen weken geleden had ik het niet gedacht, maar ik voel me thuis.
Maputo (spreek uit als Mapóetoe) wordt beschreven als de meest westerse stad in Afrika. Hoewel je even moet uitvinden waar, je kunt hier zo ongeveer alles kopen wat je als westerling gewend bent. Opvallend is dat er weinig van mozambikaanse makelij is, de meeste dingen worden geïmporteerd vanuit Zuid Afrika. Import kost meer en daarom betaal je dan ook westerse prijzen, soms zelfs meer (de Ferrero Rocher bonbons zijn hier bijna 2x zo duur als in Nederland). Met mijn vso allowance heb ik ongeveer 400 Mts (meticais/$ 16) per dag te besteden. Dat is 16x meer dan ca. 70% van de Mozambikanen die van niet meer dan $1 per dag moeten rondkomen.
Hier in Maputo wonend, in het bezit van een lounge balkon (uitkijk op Catembe, een laptop met wireless internetverbinding, muziek op de achtergrond variërend van Cafe del Mar, Amy Whinehouse tot Mendelssohn & Bruch)een empregada (Fatima, mijn werkster) die 2x in de week langskomt om mijn was te doen en ervoor zorgt dat mijn houten vloer glimt, is deze armoede in de rest van dit land voor mij iets waar ik waar ik me nu pas weer bewuster van word. Feit is dat ik deze eerste twee maanden meer bezig was ervoor te zorgen dat aan mijn basisbehoeften voldaan werd voordat ik weer naar buiten kon kijken.
Ik weet nu dat het belangrijk voor me is om me veilig te voelen. Het was zo vanzelfsprekend in Nederland. Te kunnen gaan waar ik wil, te kunnen gaan wanneer ik wil (ook al is dat om 3 uur 'snachts uit de Jordaan of de Pijp met een borreltje op alleen naar huis te fietsen). Een van de afrikaanse vrouwelijke volunteers lost dit op door thuis te blijven wanneer het donker wordt. Dit is geen optie voor mij, maar ik wil ook niet iedere keer 100 Mts voor een taxi betalen. Dus ben ik m'n grenzen gaan verleggen. Op 'veilige' loopafstand (dat betekent ofwel een straat met licht en veel mensen, of een chaperone tot aan de busstop) neem ik door de week 's avonds tot een uur of 10 een chapa naar huis.
Een dierbare vriend van me smste van de week "In onze kwetsbaarheid zouden we de kunst van het genieten moeten ontdekken; een vriend van me heeft kanker... Geniet!". Een lounge balkon, movies-or-live-music-woensdagavonden, vrijdagavond-borrels, shopping-met-Sharon-zaterdagen, beach-strolling-&-excellent-late-(seafood)-lunch-zondagen, als enige westerling in een tot-aan-de-nok-toe gevulde chapa... Ondanks de weer groeiende bewustwording van de zó oneerlijk grote verschillen tussen rijk en arm en de verwarring die dat in me teweegbrengt, voel ik me niet alleen thuis, ik geniet intens :)
13 Mei 2007 - 20:07
Angelien:
Hallo lieve Dewi,
fantastisch dat het nu oke is met je, we zijn trots op je en we denken altijd aan je. See you soon ...........!!!
liefs van Lien en Peter , Quentin en Lisanne. -
14 Mei 2007 - 02:57
Paul Maas:
Hoi Dewi,
Fijn om een positief beeld uit je verhaal te lezen. Het klinkt nu een stuk beter dan de vorige keer. -
14 Mei 2007 - 04:53
Tanja:
Morning Dew,
Ik ben weer thuis, vandaag begint mn normale leven weer echt (ga weer werken) en ik ben me de afgelopen weken zooo bewust geweest van wat ik had in Afrika (daar ook al) en dat was een heerlijk ongecompliceerd leven. Ondanks de afwezigheid van luxe en dingen die in NL heel normaal zijn (een goed gesprek met een vriendin bijvoorbeeld) kon ik daar intens genieten en mezelf zijn, zonder stress. Ben jaloers op je!
Kus Tanja -
14 Mei 2007 - 06:32
Frederique:
Hi Dewi,
Echt helemaal super dat het zo goed met je gaat.... ik heb echt inmense bewondering voor je avontuur daar in Maputo! Geniet er van (zo te lezen doe je dat met vole teugen).
Frederique -
15 Mei 2007 - 07:24
Bas:
Dat doe je goed Dewi. Precies dat doen wat je wilt en er dan ook van genieten.
Groeten,
Bas. -
15 Mei 2007 - 09:23
Totalbabe:
Yesssssss ik lees rust en genieten bij je. Daar zat ik op te wachten ;)
Toppie meis ik ben trots op je. Poeh wat een mooie foto's maak je echt gaaf. Tja arm en rijk, Dewi dat is helaas overal maar wat mij altijd opvalt in landen waar jij nu bent is dat er ook vreugde is en geluk ondanks hun armoe en dat is in Nederland minder.
Uhhh uhhh ik ben 2 weken geleden stiekem daar geweest en heb dat TOTAL bord daar voor je gezet hahahaha.
Keep following you ;)
Liefs uit Holland
Heidi en Silvia
XXX -
21 Mei 2007 - 06:11
Erik VdL:
Hi Dewi,
Leuk om op deze manier je belevenissen te kunnen volgen. Gelukkig ook wat positievere berichten dan aan het begin. Heb enorm veel respect en bewondering voor je keuze. Geniet ervan!
Erik -
22 Mei 2007 - 16:55
Charlotte:
Hallo dapper mens,
Eindelijk mezelf de tijd gegund om een kijkje te nemen op jouw site. Wat een heerlijk bericht! Volgens mij is er niets belangrijkers dan je ergens thuis voelen en jezelf kunnen zijn. En dat dat ook kan in een totaal vreemde omgeving is toch geweldig. Geniet van je avontuur: ik blijf je volgen.
Liefs Charlotte -
26 Mei 2007 - 15:27
Jeroen Beemster:
Hai Dewi,
Lees je weblog weer eens en zie dat je al heel wat hebt meegemaakt in Mozambique. Constateer tevens dat het je goed bevalt daar en dat je al aardig aan het relativeren bent geslagen en dat je geniet van de echt belangrijke zaken in het leven. Hier alles ok in het landje waar we ons druk maken over waar we nu weer heen moeten met vakantie en welke Bobo waar in de bush zit of op het ijs danst.
Vandaag met 8 toffe meiden van 9 jaar de verjaardag van Lotte gevierd bij de Klimmuur in Amsterdam. Super gezellig en ze zitten nu spelletjes te doen aan tafel. Kan ik zodoende even je web-log lezen.
Groeten van Jeroen, Aukje, Lotte en Fenna -
12 Juni 2007 - 14:08
Anneke De Hoogd:
Wat geniet ik van je verhalen en foto's dank dat je ons een kijkje gunt in jouw dagelijks bestaan het voelt alsof ik het op deze manier ook een beetje meemaak. Het ga je goed lieve Dewi.
Groetejs,
Anneke -
04 Juli 2007 - 21:42
Sonia Van Uitert:
Dag lieve lieve dewi,
Dat is heel lang geleden....Ik kwam je moeder gisteren tegen en ze vertelde me van je avontuur...Hoop dat je vindt wat je zoekt op deze aardbol...ik blijf je volgen. Dikke kus!
Sonia -
23 Juli 2007 - 17:58
Dirk-Maarten:
Hi,
ALles goed daar? Mooi om te horen dat je enigszins ingeburgerd bent! Wel een beetje blijven doorposten hè, we blijven benieuwd ;).
Ff wat heel anders: via-via kreeg ik wat info over... Golf in Mozambique! Wie weet, ga je er nog eens spelen...
Hierbij!
"There is not a lot of golf courses in Moz at the moment, but there are a few under development (some only at the rumor stage). There are also some super courses in Swaziland and South Africa which are great value.
Our course in Maputo is unfortunately only 15 holes as 3 holes were lost to the devastating floods in 2000/1. It is an old course from the Portuguese colonial era, that is slowly improving in quality of condition. Its a pretty easy going club and new members always welcome."
Doe er je voordeel mee... Als daar tijd voor is hè
All the best,
Dirk-Maarten
01 Augustus 2007 - 18:46
Sven Hagen:
hoj dewi,
ik volg je wel hoor, maar niet dagelijks.
Heb nu vakantie en ben ons huis aan het schilderen, heel veel hardlopen (dat is sinds enkele jaren mijn grote passie zie www.avedam.nl, dan vind je me regelmatig)), met mijn zoon spelen ( Marijn is nu 17 maanden) en voor mijn zwangere vriendin zorgen. Ja je leest het goed.....in februari komt ons 2e kind.
Ik ben erg ontspannen en relaxed geworden in onze vakantie. Ik heb in 2 weken tijd geen krant gezien.
Ik ga nu weer verder met niksen.
heimwee???
groeten sven hagen -
10 Augustus 2007 - 11:30
Ben:
Wat ben je toch een fantastische meid, ben zooo trots op je.
Was iedereen maar zo goed als jij, dan was de wereld een stuk mooier! Geniet van je spannende avontuur, ben blij te horen dat het goed met je gaat.
Liefs, Ben.