Some of my favorite shots - Reisverslag uit Maputo, Mozambique van Dewi Soputan - WaarBenJij.nu Some of my favorite shots - Reisverslag uit Maputo, Mozambique van Dewi Soputan - WaarBenJij.nu

Some of my favorite shots

Door: Dewi

Blijf op de hoogte en volg Dewi

02 Mei 2007 | Mozambique, Maputo

I promised, my dear Indonesian (BiD Challenge) friend Dadi that I would write my stories more often in English so he can follow me as well. Having been in Maputo now for 2 months already I can say that I start to feel more and more at home. I wanted to write, but since uploading of pictures due to the slow connection takes me almost all evening I have decided to show you my favorite photos of the past weeks.

The story hereunder I had written to my former colleague Patricia, and afterwards I have sent it to some other friends. I think that some others will be interested as well in some of work environment experiences. So for some of you this is no news and you can stop reading from here on.
========================================
Heb zo lang niet geschreven dat ik haast niet weet waar ik moet beginnen. Sorry dat ik je nog niet eerder heb terug geschreven, maar toegang tot en de snelheid van internet is hier anders dan in Nederland… Op mijn kantoor is er internet, maar op slechts 3 computers. Met ongeveer 15 collega’s betekent dit dat ik niet zelf de hele dag hiervan gebruik kan maken. Daarnaast had ik de afgelopen weken iedere dag Portugese les van 9 tot 10, waardoor ik pas om half 11 op kantoor kon beginnen met werk. Kantooruren zijn hier van half 8 tot half 4. Relaxt, denk je nu vast J Ja dat is het zeker omdat ik hierdoor tijd heb om dingen te doen en te regelen, voordat het donker wordt om 6 uur. Enfin ik dwaal al weer af. Afgelopen week had ik geen les en kon ik inderdaad om half 8 beginnen op kantoor. Eindelijk normale werkdagen en wat vaart maken… of toch niet?

Probeer je voor te stellen dat het 30 tot 35 graden is en het kantoor waar je werkt heeft geen airconditioning. Er is geen thee of koffie, enkel water uit de kraan. Omdat je als westerling geen weerstand hebt voor dit water koop je een flesje water of een blikje cola bij de Pastelaria om de hoek van het kantoor. Iedere middag rond half 1 maak je gebruik van de warme lunch in de keuken, rijst met matapa –een groene saus van cassave bladeren, pinda’s en cocos-, vis of vlees -en af en toe iets waar ik mijn grens leg, bonen met koe-darmwand en aan een van mijn collega’s aanbied-. Lunch is soort van een sociale bezigheid. Je zit met je collega’s aan een langwerpige tafel midden in de keuken. Op de koelkast tegen de muur staat een tv die de hele dag Braziliaanse soaps laat zien. Ook al begrijp je niets van het Portugees, toch snap je dat dit een soort van Bold and the Beautiful is en in plaats van bijpraten met je collega’s is dit half uur pauze, een moment waarin je eet en tv kijkt. Na de lunch probeer je weer aan de slag te gaan, maar dan begint de rijst die enigszins zwaar op je maag valt en de warmte de overhand te krijgen. Je ogen worden zwaar, je hebt moeite met concentreren en nadenken…

Door de Portugese les mis ik niet alleen 3 uur op een dag, maar vanwege de warmte de drie meest productieve uren op een dag. Ik zweer je op sommige dagen is mijn productiviteit minder dan 50%! Kan je je voorstellen dat dit voor een resultaatgerichte-perfectionistische-nederlandse-die-weliswaar-nu-wat-meer-probeert-aandacht-te-geven-aan-de-relationele-aspecten-in-werk op enig moment bijzonder gaat frustreren? Tijd voor actie, dus vrijdag bij m’n Portugese professora aan de bel getrokken. Vanaf volgende week krijg ik, hoewel slechts 2x per week, les na het werk.

Er is nog veel meer te vertellen over mijn werkomgeving en collega’s, maar dat komt volgende keer.

• 03 Mei 2007 - 03:00

Paul Maas:

Hoi Dewi,
    Ik vind het iedere keer weer leuk en spannend om je berichten te lezen. In gedachten ben ik dan bij je. Zeker als ik lees wat je allemaal moet doorstaan. Ik heb nog steeds bewondering voor je. Ik wens je sterkte en kracht.
    Paul

• 03 Mei 2007 - 08:42

Es:

Hi Dewi, ben blij om te lezen dat je wat beter gesettled bent. Hang in there!
    Veel liefs uit Kathmandu.

• 03 Mei 2007 - 08:43

Helène Hoogervorst:

Beste Dewi,

Dank voor je update!
    Leuk om te lezen over je dag dagelijkse bezigheden.
    En wat een prachtige foto's maak je!!!
    Veel succes en mooie ervaringen toegewenst.

Liefs,
    Helène

• 03 Mei 2007 - 08:58

Rob Leeuwendal:

Hoi Dewi, Ik gebiet elke keer weer van je berichten en de foto's. Ik begin je een steeds grotere heldin te vinden als ik lees over al die ontberingen. Pas dan realiseer je je wat een enorm luxe leven we hier hebben. Het ga je verder goed en ik blijf je uiteraard volgen.

Rob

• 03 Mei 2007 - 10:53

Claudia Clausen:

Dewi,
    Ik heb grote bewondering voor je!
    Kijk uit naar je volgende berichtgeving.
    Groet
    Claudia

• 03 Mei 2007 - 14:26

Paul Smit:

Dag lieve Dewi, terug naar de basics of life!: eten, drinken, hygiëne, taal leren (= communicatie). Bij ABNAMRO begint ook zo langzaamaan een overlevingsinstinct te ontstaan en daarbij gepaard gaande onrust. Spannend en soms vermoeiend, net als bij jou, al zijn de omstandigheden volstrekt verschillend! Ik hoop dat je verwachtingen uitkomen of wellicht al uitgekomen zijn. Ik wens je veel kracht en hoop je weer eens te zien.
    Groetjes Paul

• 03 Mei 2007 - 20:02

Caby(vd Kapsalon):

hoi dewi hoe gaat het met je mooie haar hoop dat het ook daar goed gaat!vind het ontzettend leuk om je weblog te lezen!!! ik heb veel bewondering voor je dat je deze stap hebt genomen!nog even en dan snap je de soaps onder de lunch ook helemaal perfect en dan wil je misschien niet eens meer met je collega's praten!wel beter dat je nu 2x in de week portugese les krijgt na werktijd! nou ik verheug me op de volgende verhalen! veel liefs van caby xxx

• 04 Mei 2007 - 07:49

Inge Sallé:

Ha die Dewi,
    Heel herkenbaar die zware oogleden na de lunch , in de warmte! Fijn om je berichten te lezen en de foto's te kijken. Het staat al meer in de reacties, maar ook hier de bewondering.
    Groetjes, liefs , Inge

• 05 Mei 2007 - 16:18

Jitske:

he Dewiiii!!!
    Leuk om die foto's te zien, ik krijg echt een beeld van je omgeving en kornuiten, haha daaaag!!!! Liefs Jits!

• 06 Mei 2007 - 11:48

Shakira:

Hai Dewi,
    Fijn om te lezen dat je het naar je zin hebt, alweer twee maanden daar en veel meegemaakt.Wat een mooie foto's, de verbondenheid en bewondering lees je er van af. Ga zo door en hou je taai!!!
    gr.Monique

• 06 Mei 2007 - 22:10

Joanne:

Hi!
    Leuk, weer een berichtje van je. Ik kijk er erg naar uit om jouw Maputo omgeving over ruim anderhalve maand/twee maanden zelf te bewonderen! Krijg nu al een redelijk goed beeld.
    Dikke kus,
    Joanne

• 09 Mei 2007 - 14:16

Sas:

Hai Dewi!
    Heb met verbazingen bweondering jouw verhalen gelezen. Ben helemaal beduust en onder de indruk. Geniet van het avontuur en de mensen om je heen.
    Wat leiden wij hier in Reeuwijk toch een saai leven met wat werken, bootje varen en kinderen leren fietsen....
    Ik heb ontzettend veel bewondering voor je en vind het erg leuk om wat van je te lezen! Veel liefs, Sas
    P.S. Al leuke recepten voor het kookclubje?

• 10 Mei 2007 - 11:44

Wendelmoet Van Der G:

Hallo Dewi,

Toen ik wat aan het mijmeren was over vroeger tijden, dacht ik aan mijn oud-studiegenootjes en kwam ik door jouw naam te googelen op deze site uit. Wat leuk om over je te lezen, en wat geweldig dat je dit doet! Heel veel succes en sterkte.
    Wendelmoet
    w_vandergugten@hotmail.com

• 18 Augustus 2007 - 20:50

George:

Hoi Dewi,

het regent hier. zal je niks verbazen. Je bent allang weg en ook weer niet. hoop dat het je goed gaat. Hier gaat het over Barclays, Fortis en hypotheken in de VS. Blijf goed doen.

G.

• 17 September 2007 - 17:58

Magdalena:

hai die dewi ik heb het met je te doen al die koeien darmen enderglijke ik denk dat je er al aardig aan toe bent aan mijn lekker maaltje tinorasak met boontjes toemies en gebakken kippetjes en heerlijk as the world turns maar nog een poosje volhouden . vandaag regent het weer eens voor de verandering zo als het hele jaar al bijna heb een fiets met motortje gekocht en kros nu helemaal door tiel heen geen parkeer problemen nou ik hoop ook gauw weer een nieuwe foto te zien groetjes ma